Background
14.12.2020

Arki: Etä­te­ra­pias­ta

Keväällä 2020 tuli tutkittua etäterapiaa heti, kun se nostettiin mahdollisuudeksi ja käyttöön otin Zoom-yhteyden kollegoiden tukemana. Etäilyä tein maaliskuun lopusta toukokuun loppuun ja nyt jälleen marraskuun lopulta näin joulun alle. 


Hankin selkeät ohjeet Zoomin käyttöön, joita muokkasin kunkin asiakkaan ensimmäistä kertaa varten. Zoom on helppokäyttöinen, ja sitä on käytetty asiakkaiden toimesta sekä tietokoneella, tabletilla että kännykän kautta. Kaikki toimii, toki joitakin rajoitteita on, kuten hiiren jako asiakkaan käyttöön. Niistäkin on sitten selvitty.


Zoom on sopinut monelle lapselle, toki vaatien aikuisen läsnäolon tai vastavuoroisesti terapeutin todella vahvan tsempin ja tuen, se vanhempi on tehokkaampi tähän. Toisten kanssa olemme todenneet, että odotamme sitä, että livemahdollisuus onnistuu jälleen. Onhan se nyt outoa olla ruudun äärellä katsomassa Anskua ja tehdä tehtäviä, en ihmettele. Aikuisen läsnäolo on kuitenkin mielestäni tuonut vanhemmalle selvyyttä siihen, mitä teemme, miten teemme ja toisaalta, millainen vuorovaikutus suhde minulla on lapsen kanssa. Mielestäni vuorovaikutus on tärkein asia terapiasuhteessa, kaikki muu tukeutuu siihen. 


Zoom toi sen huomion, että terapia täytyy suunnitella kuvien haun (Papunetin kuvatyökaluun ohjelma) ja nettisivujen ennalta avaamisen kautta. Oppi ja ilo-pelit ovat olleet yksi selkeä suosikki meidän hommissamme. https://www.oppijailo.fi/lapsille-nuorille/ Toki monia muitakin sivuja on tallennettu kirjanmerkkeihin. 


Lisäksi oma ilmeikkyys ja elehdintä ovat tärkeitä tekijöitä etäterapian aikana, kuin myös valo ja värit. Näillä on nyt menty taas eteenpäin. Odotan tosin lasten ja aikuisten näkemistä livenä, ensi vuonna on sen aika. 


profiilikuva-me.jpg

Anna-Maria Koskela

Toimintaterapeuttiyrittäjä Parkano-Kihniö-alueelta. Kirjoitan siitä arjesta, jota työssäni kohtaan. Minulle saa myös ehdottaa kirjoitusten aiheita. 

Sähköpostiosoitteeni on ansku @ toimintaterapiaamiko.fi (välit pois)