Background
14.8.2020

Myssystä: Mal­lin­ta­mi­nen

Mallintaminen menee samaan sarjaan kuin aiemmin kirjoittamani odotukset. Jos aikuisella ei ole pyöräilykypärää, voiko sitä vaatia lapselta? Voiko lapselta vaatia talvella pipon pitämistä päässä, jos aikuisella ei ole. Voiko lapselta odottaa ruudutonta ruokailua, jos aikuinen syödessään selaa somea? Voiko lapselta odottaa rauhallista lii­ken­ne­käyt­täy­ty­mis­tä, jos aikuinen mesoaa ratin takana? Voiko lapselta odottaa hyvää kohtelua eläimiä kohtaan, jos aikuinen riuhtoo koiraa remmissä?


Ei voi, ei mitään näistä. Lapsi mallintaa kaiken aikuisilta, sekä sen hyvän että huonon. Olette varmasti kuulleet lasten suusta erilaisia sanoja, jotka eivät sinne kuulu, vaan ne ovat tulleet ensin aikuisen suusta ja lapsi imenyt sanat omaan käyttöön. Ihan samalla lailla menevät muut asiat.


Sama pätee totta kai siinä, että lapsi oppii toisilta lapsilta, sekä ne hyvät että huonot jutut. Isoin vaikutus on aikuisilla, joita lapset pitävät jollain tapaa esikuvinaan ja joiden toimintaa peilataan omaksi toimintamalliksi. 


Miltä sinun peilissäsi näyttää? profiilikuva-me.jpg

Anna-Maria Koskela

Toimintaterapeuttiyrittäjä Parkano-Kihniö-alueelta. Kirjoitan siitä arjesta, jota työssäni kohtaan. Minulle saa myös ehdottaa kirjoitusten aiheita. 

Sähköpostiosoitteeni on ansku @ toimintaterapiaamiko.fi (välit pois)